top of page
PX20220325_134252_0000_00000555.jpg

Panoramik ve Periapikal Röntgen

Panoramik Röntgen Nedir?

İlerleyen teknoloji ile görüntüleme teknikleri ilerlediği gibi diş görüntüleme seçenekleri de artmıştır. Bu ilerleyen teknoloji ile dişteki sorunları görmek tedaviyi daha kolaylaştıracak, daha iyi sonuçlar alınmasını sağlayacaktır. Film ile diş ve çenedeki patolojik görünüm elde edilir. Röntgen ile alt ve üst çenelerdeki oluşumlar ve en küçük detaylar rahatlıkla görülebilir. Tedavi yolunun belirlenmesi için ilk muayeneden sırasında çekilmesi önerilir.

 

Panoramik Röntgen Nasıl Çekilir?

 

İlk olarak röntgen odasına alınan hastanın çenesi röntgen cihazının baş kısmına yerleştirilir. Baş kısmını iki kısımdan oluşan ince bir aparat çevreler. Tüm düzenlemeler ve ayarlamalar yapıldıktan sonra kafa etrafında dönen cihaz aldığı görüntüleri bilgisayara iletir. Böylelikle görüntüleme işlemi yapılmış olur.

 

Panoramik Röntgenler Ağrı Verir Mi?

 

Çoğu kişi panoramik röntgenler esnasında ağrı yaşar mıyım hissine kapılırlar. Fakat panoramik röntgen çekiminde herhangi bir ağrı görülmesi mümkün değildir. Rahatlıkla panoramik röntgenlerinizi çektirebilirsiniz.

Panoramik Röntgenler İle Radyasyon Değerleri Nasıldır?

 

Gelişmiş teknoloji ile radyasyon değerleri minimum düzeye indirilir. Panoramik röntgenler ile en iyi ve en sağlıklı sonuçlar alınır.

Hamileyim Panoramik Röntgen Çektirebilir Miyim?

 

Hamilelik döneminde bilinen diğer röntgenler gibi diş tedavileri öncesinde uygulanacak röntgenlerinde çekilmemesini öneriyoruz. Bu sebeple panoramik röntgenlerin çekimini hamilelik planlaması yaparken dişlerinin muayenelerini yaptırmalı, röntgenlerini çektirmelidirler. Bu gibi dental muayenelerini ve röntgenlerini hamilelik dönemine bırakmamalıdırlar. Hamilelik dönemi öncesi çekilen röntgen hamilelik süresince oluşacak olan diş rahatsızlıklarında yardımcı olacaktır.

 

Panoramik Röntgenler Zararlı Mıdır?

 

Panoramik röntgenler diğer röntgen işlemlerine göre radyasyon açısından oldukça azdır. Bu sebeple oldukça modern seviyededir. Modern seviyede olan bu röntgenler ağrı ve acı da vermezler.

Panoramik Röntgen İşlemi Zorunlu Mudur?

 

Diğer hastalıklarda erken teşhis konulup tedavi planlaması yapıldığı ve tedavi edildiği gibi diş hekimliğinde de hastalığı erken teşhis etmede ve önlem almada panoramik röntgen çekimi faydalı olacaktır. Kist veya tümörden şüpheleniliyorsa görüntüleme işleminin yapılması gerekecektir. Buna ilaveten cerrahi işlemler öncesinde de panoramik röntgenlerin çektirilmesi gerekir. Hatta cerrahi işlemlerinde panoramik röntgen yeterli gelmiyorsa dental tomografi de uygulanabilir.

Periapikal Film

Periapikal film ile alt ve üst çenede bulunan kemikleri, tek film ile 2 boyutlu olarak görüntülenir. Panoramik röntgen ile çene ve dişlerde oluşan çürük, kist, tümör tespit edilir.

 

Periapikal kök ucu çevresindeki bölgeyi ifade eder. Periapikal diş röntgeni sayesinde dişin kökü detaylı olarak incelenebilir. Radyografik muayeneler arasında olup gelişmiş cihazlar sayesinde hastalığın teşhisi hızlı bir şekilde yapılır.

 

Teşhisin kolay bir şekilde konulması ise tedavinin gecikmeden yapılmasını sağlar. Ağız ve diş sağlığı da diğer hastalıklar gibi erken teşhis, tanı ve tedavi yöntemleri sayesinde korunabilir.

 

Periapikal Film Nedir?

Periapikal filmin ne olduğu hakkında bilgi verelim. Periapikal film diğer bir adıyla periapikal röntgen; diş ile alakalı bir röntgen çeşididir. Panoramik filmlerde genel olarak elde ettiğimiz veriyi diş çevresi ve komşu dişlerle beraber görüntüleyerek daha detaylı bilgi sahibi olmamıza yardımcı olur. Diğer röntgen tekniklerinin ortaya çıkaramadığı özellikle şüpheli görünen dişlerdeki sorunu net olarak ortaya çıkartır. Dişin ve çevresinde bulunan dokuların detaylı bir şekilde incelenmesini ve oluşan sorunun görülmesini sağlayan bir diş röntgenidir.

 

Bu sayede diş hekimi hastanın dişinde ve çevre dokusunda oluşmuş olan problemi net olarak görerek ona göre tedavi yöntemi uygular. Periapikal terimi kelime anlamı olarak ise kök ucunun etrafındaki bölge demektir.

 

Periapikal Film Ne İçin Çekilir?

Periapikal film diş doktorlarının hastalarının dişlerinde bulunan rahatsızlıkları dahi iyi görmesi için kendilerinden çekilmesini istediği filmdir. Diş hekimleri panoramik filmlerle ilk bakışta dişte oluşan problemi göremedikleri için daha detaylı şekilde diş köklerine gizlenmiş olan sorunları ortaya çıkarmak için isterler.

 

Periapikal filmi çektiren hastalar diş hekimlerine film sonucunu verdikleri zaman diş hekimi diş kökünde olan problemi görerek tedavi uyguluyorlar. Periapikal film; diğer diş ile ilgili olan filmlerin sorunu ortaya çıkaramaması durumunda daha detaylı şekilde sorunu görmeye yarayan film diğer adıyla röntgen çeşididir.

 

Bu yüzden diş hekimleri hastalarına daha iyi bir tedavi uygulamak ve sorunun ne olduğunu net görmek için periapikal film çekilmesini isterler

Peki, periapikal film nasıl çekilir? sorusunun cevabı şu şekildedir: Diş kökünün detaylı görüntülenip olağan herhangi bir sorunun tespiti için uygulanan görüntüleme sistemidir. Röntgenin çekileceği esnada ağız içine küçük bir film konulur ve hasta tarafında bu film dişe yaslanması ile gerçekleşir.

 

Bu yöntem öncelik ile dişin ve dokuların detaylı incelenmesine olanak tanır. Bu yöntem ağız ve diş sağlığı için en faydalı yöntemler arasında yerini alır.

 

Bu röntgenler sayesinde birçok hastalık erken tanı sayesinde kolayca tedavi edilebilir. Böylece hem maliyet düşer hem de zamandan tasarruf sağlanır.

 

Dijital röntgen sayesinde görüntü kalitesi artmaktadır. Yine daha az radyasyon yaydığı için oldukça sağlıklıdır.

 

Hal böyle olunca da sorulan sorulardan birçoğu da diş için çekilen röntgenlerin zararlı olup olmadığı sorusudur. Bu sorunun cevabına bakacak olursak, diş için çekilen röntgenlerde, normal vücut için çekilen röntgenlerin yaydığı radyasyon miktarı ve zararı kadar, radyasyon olmadığını söylememiz mümkün olacaktır. Kısacası diş için çekilen radyasyon daha az zararlıdır.

bottom of page