top of page

Sabit Protezler

Sabit Protezler

Protez, bir organ ya da parçasının eksikliÄŸinin yapay olarak onarılması ve iÅŸlevinin iyileÅŸtirilmesi iÅŸlemidir. DiÅŸ hekimliÄŸinde diÅŸ protezi, eksik diÅŸlerin ve diÅŸ etlerinin atrofik kısımlarının deÄŸiÅŸtirilmesini saÄŸlayan ve kiÅŸiye özel olarak uygulanan bir prosedürdür. DiÅŸ protezlerinin sabit ve hareketli protezler olmak üzere iki ana türü vardır. [1]

 

Protez Nedir?

Hasarlı, estetik olmayan ya da iÅŸlev bozukluÄŸu bulunan diÅŸlerin restore edilmesi ya da bir veya birden fazla sayıda eksik doÄŸal diÅŸin yerine koyulması için diÅŸ protezleri denilen yapay apareylere ihtiyaç duyulur.

 

Bu restorasyonun en önemli amacı, özellikle hastanın çiÄŸneme fonksiyonunun rehabilite edilmesidir. Bu, uygun ve verimli oklüzal temaslar kurulması için diÅŸ protezlerinin bireysel geometrisinin gerekli olduÄŸu anlamına gelir.

 

DiÅŸ protezlerinin uzun ömürlü ve yüksek performanslı olması için dayanıklılık, yorulma direnci ve ağız içi yaÅŸlanma direnci gibi faktörlere dikkat edilmelidir. Ayrıca tedaviden önce belirlenen pulpitis belirtileri ya da doÄŸal diÅŸteki diÄŸer olumsuz durumlar göz önünde bulundurulmalıdır.

 

DiÅŸ protezlerinde karşıt doÄŸal diÅŸlerin aşınma düzeyi ve aşınma direnci de deÄŸerlendirilmesi gereken etkenler arasında yer alır. DiÅŸ protezlerinin diÅŸ dokusunu aşırı düzeyde aşındırması, yan yana duran doÄŸal diÅŸlerin saÄŸlığını ve iÅŸlevini tehlikeye atabileceÄŸi için önlenmelidir.

 

DiÅŸ protezlerinin baÅŸarısını deÄŸerlendirmede kullanılan önemli bir parametre hastanın konforudur. Bu açıdan bakıldığında hareketli protezlere göre sabit protezlerin daha çok tercih edildiÄŸi kolaylıkla fark edilebilir. [2] Bu noktada önemli olan hastaya özel tercihlerin yapılmasıdır, kimi zaman genel saÄŸlık durumu ve hasta özelindeki unsurlar hareketli protezlerin tercih edilmesini gerektirebilir.

 

Sabit Protez Nedir?

Sabit protezler; ağız içerisindeki eksik diÅŸlerin tamamlanması için uygulanan kuronlar, köprüler ya da implantlar gibi çıkarılamayan diÅŸ restorasyonlarını ifade eder. Hasta tarafından çıkarılıp takılabilen hareketli protezlerin aksine sabit protezler yalnızca diÅŸ hekimleri tarafından takılıp çıkarılabilirler. [3]

 

DiÅŸ eksikliklerinin giderilmesi için altın standart olarak kabul edilen sabit protezler; üst ya da alt çenedeki tüm sıranın ya da tek diÅŸlerin ya da her ikisinin deÄŸiÅŸtirilmesi amacıyla uygulanabilir. Sabit protezler, gerçekçi bir görünümle hastanın kendi doÄŸal diÅŸlerine benzer bir ÅŸekilde  özenle tasarlanır. [4]

 

Sabit protezler, hastanın aÄŸzına sabitlenen restorasyonlar kullanılarak diÅŸlerin restore edilmesini saÄŸlarlar. Endirekt restorasyonlar olarak da bilinen sabit protezler tek ya da birden fazla diÅŸi restore etmek ve onarmak ya da diÅŸler arasındaki nispeten küçük boÅŸlukları gidermek için kullanılabilirler. [5]

 

Sabit Protez Türleri Nelerdir?

ÇeÅŸitli nedenlere baÄŸlı olarak geliÅŸen diÅŸ kayıpları her yaÅŸta meydana gelebilir, meydana gelen diÅŸ kayıpları çiÄŸneme fonksiyonlarına zarar verebilir ve hastanın görünümünün estetik açıdan kötüleÅŸmesine neden olabilir.

 

Bu nedenle gerekli muayene ve teÅŸhis sürecinin ardından en iyi malzemeler kullanılarak ve hastanın estetik görünümünü tamamlayacak iyi bir tasarımla sabit protezler yapılması gerekliliÄŸi ortaya çıkabilir. Eksik ya da hasarlı diÅŸlerin yerine kullanılan sabit diÅŸ protezleri doÄŸal diÅŸlere ya da yapay köklere yapıştırıldıklarından hasta tarafından çıkarılmaları mümkün deÄŸildir. Sabit diÅŸ protezlerinin farklı türleri vardır. [6]

 

Kron

Zaman içinde çeÅŸitli nedenlere baÄŸlı olarak diÅŸler çürüme, travma ya da yalnızca kullanım gibi nedenlerle zarar görebilir. Buna baÄŸlı olarak diÅŸlerin ÅŸeklinde ya da boyutlarında deformasyon oluÅŸabilir. DiÅŸ kronları bu tür durumlarda diÅŸin üzerine yerleÅŸtirilebilen, diÅŸ ÅŸeklindeki kaplamalardır.

 

Hasarlı diÅŸler için yeni bir kaplama olan kronlar metal destekli porselenler ya da zirkonyumlarla yapılabilirler. DoÄŸal diÅŸi taklit eden protezler olan kronlar hasarlı ya da çürük diÅŸin üzerine takılırlar.

 

YontulmuÅŸ, aşınmış ya da çatlamış diÅŸler için uzun vadeli ve etkili çözümler sunan kronlar nispeten kalıcı bir çözüm olarak kabul edilirler. Kaplama olarak da adlandırılan kronların ömrü, bakımları uygun ÅŸekilde yapıldığı takdirde 10 yıl civarındadır. [7]

 

Kronlar implant ya da doÄŸal diÅŸ üzerine yerleÅŸtirilebilirler. Bu özellikleri kronlara çok yönlü bir nitelik katar. DoÄŸru bir ÅŸekilde simante edilebilmeleri için saÄŸlıklı diÅŸin yüzeyinin önemli ölçüde ÅŸekillendirilmesini gerektirirler.

 

Estetikle ilgili oldukları kadar çiÄŸneme fonksiyonlarının yerine getirilmesinde de önemli bir görev üstlenirler. Kronların en büyük avantajlarından biri doÄŸal olarak aÄŸza uyum saÄŸlaması ve hastada protez kullanıldığına dair bir rahatsızlık hissi oluÅŸturmamalarıdır. [8]

 

Hasarlı diÅŸlerin üzerine yerleÅŸtirilen kronlar genellikle dolgu tedavisi mevcut sorunu çözmediÄŸinde diÅŸlerin korunması, kaplanması ve bu yolla eski ÅŸeklini kazanması amacıyla uygulanır. Metal, porselen, reçine ve seramikten yapılabilen diÅŸ kronları tipik olarak düzenli, doÄŸru ve yeterli bir ağız hijyeni dışında özel bir bakım uygulanmasını gerektirmezler. [9]

 

Köprü

Köprü, eksik diÅŸlerin neden olduÄŸu boÅŸlukların kapatılması amacıyla boÅŸluÄŸun her iki ucundaki doÄŸal diÅŸlere sabitlenen ve pontik denilen bir ya da daha fazla takma diÅŸten yapılan protez çeÅŸidi olarak tanımlanabilir.

 

Köprüler genellikle doÄŸal diÅŸlere benzemesi için zirkonyum veya porselenden yapılır. DiÅŸ köprülerinin; geleneksel köprü, kanatlı köprü ve Maryland köprü gibi farklı türleri vardır.

 

En popüler köprü türü olan geleneksel köprüler, her bir dayanak diÅŸin üzerine yapıştırılan diÅŸ kronları tarafından yerinde tutulan takma diÅŸ ya da diÅŸlerden oluÅŸur. Eksik diÅŸin oluÅŸturduÄŸu boÅŸluÄŸun her iki tarafında doÄŸal diÅŸlerin olması durumunda kullanılabilen bir yöntemdir.

 

Kanatlı diÅŸ köprüsü, geleneksel köprülere benzemekle birlikte eksik diÅŸin desteklenmesi yalnızca bir taraftaki dayanak diÅŸle saÄŸlanır. Kanatlı köprü yapılması için eksik diÅŸ boÅŸluÄŸunun yanında yalnızca bir doÄŸal diÅŸ olması yeterlidir.

 

Maryland diÅŸ köprüsü, geleneksel köprülere benzer bir alternatiftir. Bu yöntemde boÅŸluÄŸun her iki tarafında birer tane olmak üzere iki doÄŸal dayanak diÅŸ kullanılır. Geleneksel diÅŸ köprüsünde dayanak diÅŸlerde diÅŸ kronları kullanılırken Maryland diÅŸ köprüsünde dayanak diÅŸlerin arkasında metal ya da porselen altyapı kullanılır. Yine geleneksel diÅŸ köprülerinde olduÄŸu gibi yalnızca eksik diÅŸin ya da diÅŸlerin neden olduÄŸu boÅŸluÄŸun her iki tarafında doÄŸal bir diÅŸ olması halinde uygulanabilir.

 

Ä°mplant Üstü Sabit Protez

Ä°mplant üstü sabit protezler hem iÅŸlevsel hem de estetik açıdan faydalarıyla ön plandadır. Hastanın kendi doÄŸal diÅŸ yapısına oldukça benzerdirler. Sabit protezlerin diÄŸer çeÅŸitlerine göre önemli ölçüde azaltılmış bir kütle vardır ve herhangi bir mukozal desteÄŸe ihtiyaç duyulmadığından hastalar daha fazla kuvvetle çiÄŸneyebilirler ve daha geniÅŸ bir yelpazedeki besinleri rahatlıkla tüketebilirler. [10]

​

Ä°mplant destekli diÅŸ köprüsünde kronların ya da çerçevelerin aksine diÅŸ implantları kullanılır. Eksik olan diÅŸler için cerrahi olarak implantlar yerleÅŸtirilir. Ä°mplantlar köprünün yerinde durmasını saÄŸlar. Her eksik diÅŸ için implanta gerek duyulmaz ve bu durumlarda köprüde iki implant destekli kron arasında asılı pontik veya pontikler bulunabilir.

 

En Çok Tercih Edilen Sabit DiÅŸ Protezi ÇeÅŸidi Hangisidir?

En çok tercih edilen sabit diÅŸ protezi köprü olmakla birlikte implant üstü sabit protezler birçok açıdan avantajları ile ön plana çıkarlar. Ancak önemli olan hastanın yapısal özelliklerine ve ihtiyaçlarına göre en yüksek verimi saÄŸlayacak sabit diÅŸ protezinin tercih edilmesi ve uygulanmasıdır.

 

Sabit Protez Hangi Durumlarda Uygulanır?

Sabit protez; hastada tek diÅŸ deformasyonu, tek diÅŸ eksikliÄŸi ya da yan tarafında/taraflarında diÅŸ bulunması koÅŸuluyla birden fazla diÅŸ eksikliÄŸi olması durumunda uygulanır. Bununla birlikte hastanın sabit protez uygulamaları için uygun olup olmadığı yapılacak olan detaylı muayene ve röntgen görüntülemeleri sonucunda kiÅŸi özelinde belirlenir.

 

Sabit Protez Ä°çin Kaç DiÅŸ Gerekir?

Sabit protez için kaç diÅŸ gerektiÄŸi hangi tür sabit protez uygulanacağına göre deÄŸiÅŸiklik gösterebilir. Sabit protezlerde genellikle boÅŸluÄŸun her iki tarafında saÄŸlam ve uzun köklü diÅŸ ile proteze tutuculuk saÄŸlanması gerekse de sabit protezlerin yalnızca tek bir diÅŸ üzerine uygulanabilen türleri de vardır.

 

Sabit Protez Nasıl Takılır? Sabit Protez Yapım Aşamaları Nelerdir?

Sabit protezlerin yapım aÅŸamaları ve takılma ÅŸekilleri seçilen sabit protez türüne göre farklılık gösterebilir. Bununla birlikte yapım aÅŸamalarında uyulması gereken belirli kriterler vardır.

 

Sabit protezler takılmadan önce tedavi konusu diÅŸe komÅŸu olan diÅŸler hazır hale getirilmelidir. Bu kapsamda diÅŸlerde çürük olması durumunda çürükler temizlenmeli ve sabit protez uygulamalarına hazırlanmalıdır.

 

Restorasyon yapılacak olan diÅŸler üzerinde gerekli ölçüler alınmalı ve laboratuvar ortamında model çıkarılmalıdır. Hastanın doÄŸal diÅŸlerine en yakın görüntünün elde edilebilmesi için renk tespiti yapılmalıdır.

 

Daha sonra laboratuvarda hazırlanmış olan sabit protezlerin komÅŸu diÅŸlerle ve dokularla iliÅŸkisi, uyumluluÄŸu kontrol edilmeli ve hastanın onayı alınmalıdır. Cila iÅŸlemi için laboratuvara gönderilen sabit protezler sabitlenmeden önce bir kez daha ağız içi denemesi yapılmalıdır. Herhangi bir sorun yaÅŸanmaması durumunda protezler sabitlenerek süreç tamamlanmalıdır.

 

Sabit Diş Protezi Uygulanması Ağrılı mıdır?

Sabit diÅŸ protezi uygulaması sırasında uygulanan tedavinin türüne göre hastaya anestezi uygulandığından, tedavi sırasında aÄŸrı ya da acı hissedilmez. Ancak tedavi sonrasında uyum saÄŸlama sürecinde geçici aÄŸrı hissedilmesi söz konusu olabilir. Bu gibi bir durumda diÅŸ hekimlerinin önerdiÄŸi aÄŸrı kesicilerin kullanılması ile aÄŸrı sorunu giderilebilir.

 

Sabit Protezler Kaç Seansta Tamamlanır?

Sabit protezlerin kaç seansta tamamlanacağı uygulanacak tedavinin kapsamına, hangi malzemenin kullanılacağına, kaplama yapılıp yapılmayacağına ve buna benzer etkenlere göre deÄŸiÅŸiklik gösterebilir. Sabit protez tedavisi genellikle 3 ile 4 seansta tamamlanır.

 

Sabit Protez Tedavisi Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sabit protez tedavisi öncesi detaylı bir diÅŸ hekimi muayenesinden geçilmelidir. Böylece hastanın ağız ve diÅŸ yapısı ile ihtiyaçlarının doÄŸru bir ÅŸekilde deÄŸerlendirilmesi mümkündür. EÄŸer sabit protez tedavisi öncesi uygulanması gereken tedaviler bulunuyorsa protez öncesi cerrahi prosedürlerine baÅŸvurulabilir. Hastanın ihtiyaçlarına uygun sabit protez tedavisi planlandıktan sonra uygulama aÅŸamasına geçilir.

 

Sabit Protez Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sabit protez tedavisi kapsamında yapılan kalıcı yapıştırma iÅŸlemini izleyen ilk 1 saat çok soÄŸuk ve sıcak içecekler tüketilmemeli, katı gıdalar yenilmemelidir. Yapıştırma sırasında lokal anestezi uygulandıysa uyuÅŸukluk geçene kadar dil, dudak, yanak gibi yumuÅŸak dokuların ısırılmamasına özen gösterilmelidir.

 

Sabit protez diÅŸler takıldıktan sonra doÄŸal diÅŸlerle yenilip içilen ÅŸeyler tüketilebilse de fındık, fıstık kabuÄŸu kırma, diÅŸlerle ÅŸiÅŸe kapağı açma gibi bölgeye fazla baskı yapılmasını gerektiren yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalıdır.

 

Sabit protezler takıldıktan sonra geçici süreyle soÄŸuk-sıcak hassasiyeti yaÅŸanabilir. Sabit protezlerin uzun süre ve saÄŸlıklı bir ÅŸekilde kullanılabilmesi için ağız ve diÅŸ bakımına özen gösterilmelidir.

 

Sabit Protezlerin Avantajları Nelerdir?

DiÅŸ köprülerinin restoratif diÅŸ hekimliÄŸi çalışmalarında kullanım sıklığını açıklayan birkaç olumlu etkisi vardır. Ä°lk olarak, sabit protezler ağızdaki eksik diÅŸlerin yerine konulması için etkili bir çözüm olup hem fonksiyonel hem de estetik düzeltme sunar.

 

Ä°ÅŸlev açısında, sabit protezler çenede artık boÅŸluk olmadığı için hastanın normal bir ÅŸekilde çiÄŸnemesine ve yemek yemesine izin verir. Dilin yerleÅŸimini ve ağızda seslerin oluÅŸma ÅŸeklini deÄŸiÅŸtirebilecek diÅŸ boÅŸluklarını doldurarak hastanın engellenmeden konuÅŸmasına yardımcı olabilir.

 

Estetik olarak sabit protezler, özellikle rengin çevre diÅŸlere uyumlu olması durumunda orijinal diÅŸlerin kaybını telafi edebilir. Bu, eksik diÅŸleri nedeniyle görünümlerinden rahatsız olan hastalarda benlik saygısını ve güveni artırmaya yardımcı olabilir.

 

Sabit protezler, aÄŸzın uzun süreli saÄŸlığı açısında da fayda saÄŸlayabilir. Normal ÅŸartlar altında çenedeki boÅŸluk, diÅŸlerin kademeli olarak pozisyon deÄŸiÅŸtirmesine ve yayılmasına bu da ısırma sorunlarına neden olabilir.

 

Buna karşılık sabit protezler, eksik diÅŸlerin boÅŸluklarının doldurulması için kullanıldığında, hareket riskini ve buna baÄŸlı ısırma problemlerini azaltmak için her iki taraftaki diÅŸlerin sıkıca yerinde tutulması saÄŸlanır. Ek olarak çeneden kemik kaybı riski azaltılarak yüz yapısı korunur.

 

Birçok hasta, ağızda konfor saÄŸladığı ve bakımı kolay olduÄŸu için sabit protezleri tercih ederler. Hastanın sabit protezlere alışması genellikle kısa bir süre içinde gerçekleÅŸir. Daha sonra ağız yapısının bir parçası olarak pek fark edilmezler. Sabit protezlerin düzenli olarak çıkarılmasına gerek yoktur ve doÄŸal diÅŸler gibi fırçalanarak temizlenebilirler.

 

Sabit Protezlerin Dezavantajları Nelerdir?

Restoratif diÅŸ hekimliÄŸinde sabit protezlerin kullanımına baÄŸlı birkaç dezavantaj da vardır. Sabit protezler takıldıktan sonra bazı durumlarda pontiÄŸi yerinde tutan ve boÅŸluÄŸun her iki tarafında yer alan saÄŸlıklı abutment diÅŸler zarar görebilir. Köprülerin ve kronların iyi oturmaması, altlarına plak ve bakterilerin girmesine izin vermemesi durumunda çürüme riski bulunur. Ayrıca kron ve köprülerin yerleÅŸtirilmesinden sonra diÅŸlerin yapısı da deÄŸiÅŸebilir.

 

Bazı hastalarda destekleyici dayanak diÅŸler köprüyü tutmak için yeterince güçlü deÄŸildir ve çökebilir. Bu ele alınması gereken ve durumu daha kötüleÅŸtirebilecek ek sorunlara neden olabilir. Daha ağır vakalarda, dayanak diÅŸlerin diÅŸ implantları ile deÄŸiÅŸtirilmesi gerekliliÄŸi ortaya çıkabilir.

bottom of page