top of page

Şeffaf Plak Tedavisi

Şeffaf Plak Tedavisi Nedir? Şeffaf Plak Nasıl Kullanılır?

Her hasta için özel olarak yapılan şeffaf plaklar, diş diziliminde çapraşıklık olan, kişiyi rahatsız eden şekil bozukluklarında dişlerin pozisyonunu düzeltmek için uygulanan ortodontik tedavi yöntemlerindendir. Şeffaf plaklar (telsiz ortodonti) kullanım kolaylıkları nedeniyle günümüzde yaygın olarak tercih edilmektedir. Neredeyse başkaları tarafından fark edilemeyecek biçimde estetik görünen şeffaf plak tedavisinde, metal teller ve braketler kullanılmamaktadır. Hastalar şeffaf plaklarını yemek yerken, dişlerini fırçalarken çıkarabilmektedir. Bu nedenle herhangi bir rahatsızlık yaşanmamaktadır.

 

Şeffaf plak nasıl kullanılır?

Dişlerin hareket edebilmesi için kuvvetin devamlı olması gerekmektedir. Bu yüzden gece uykusu dahil olmak üzere bu ortodontik plakların/şeffaf diş plağının günde ortalama 22 saat takılması gerekmektedir. Yemek yerken ve diş fırçalarken çıkarılması haricinde sürekli olarak takılması gerekmektedir.

 

Şeffaf diş plaklarının avantajları

Dijital ortamda oluşturulan simülasyon sayesinde hastanın tedavi sonucunu henüz tedavi başlamadan önce üç boyutlu olarak görebilmesi,

Yemek yerken ve diş fırçalarken çıkarılabilir olması,

Önemli bir işi olan hastaların haftada 2-3 saat daha çıkarabilme imkanının olması,

Spor yapma, yüzme gibi aktivitelerde plakların engel teşkil etmemesi,

Konuşmada sorun yaratmaması.

 

Şeffaf plak tedavisi nasıl uygulanır?

Şeffaf plak tedavisi hekimin ağızdan ölçü alması ile başlamaktadır. Alınan ölçü 3 boyutlu tarama yöntemi ile bilgisayar ortamına aktarılmakta ve dişler bilgisayar simülasyonu ile hareket ettirilerek şeffaf plaklar hazırlanmaktadır. Dişlerin hareket etmesi istenen pozisyona göre seri şekilde üretimi yapılmaktadır. Plaklar ortalama 14 gün kadar takılmaktadır, tedavinin devam ettiği süreçte hekimlerin yönlendirmesi dahilinde gerekli diğer plaklara geçilmektedir.

 

Şeffaf plak kaç yaş için uygundur?

Kemik ve diş eti sağlıklı ise hem gençlerde hem de yetişkinlerde kullanılır. Diş çapraşıklığı, dişler arası boşlukların kapatılması, gülümseme estetiği planlaması, protez öncesi hazırlıklar için uygulanabilir. Tedavi sonrasında dişlerin eski haline dönmesini engellemek için dişler arkadan ince bir telle sabitlenir. Bu tel dışarıdan kesinlikle görünmez.

 

Şeffaf plak ağrı yapar mı?

Şeffaf plaklar ilk defa takıldığında bir baskı hissedilebilir ancak kısa süre sonra alışmak mümkündür.

 

Şeffaf diş plağı temizliği nasıl yapılır?

Hastalar, günlük diş temizliğinde olduğu gibi plaklarını çıkartarak dişlerini ve plaklarını temizleyebilmektedir. Plaklar sert olmayacak şekilde fırçalanabilmektedir. Bu nedenle hastanın ağız hijyeninin sağlanması bakımından bir sorun teşkil etmemektedir.

 

Şeffaf plakların bakımı nasıl olur?

Çay ve kahve tüketimi plakları renklendirebilir. Sigara kullanımı plakları sarartabilir ancak plaklar 15 günde 1 değişeceği için temiz plaklarla tedavi devam edecektir. Plakların bakımı her sabah ve akşam ılık suyun altında diş fırçasıyla temizleyerek yapılabilir.

 

Şeffaf plak tedavisi öncesi

Tedaviye başlamadan önce bütün çürüklerin temizlenmiş olması, ağız içi tüm bakım işlemlerinin bitmiş olması gerekmektedir. Diş hekimi duruma göre 20 yaş dişi çekimlerini tedavi öncesinde isteyebilir ya da tedavi sonrasına bırakabilir. Köprü, implant gibi protetik işlemler şeffaf plak sonrası yeni diş yapısına uygun olarak yapılmak üzere tedavi sonrasına bırakılır.

 

Şeffaf plak sonrası kontrol

Şeffaf plak tedavisi tamamlanan hastalar vakanın durumuna göre belli periyotlarla kontrol randevularına çağrılır.

     Dişlerinizin görünümünden rahatsızsanız ancak tel takmak istemiyorsanız şeffaf plaklar çözüm için oldukça güçlü bir seçenek olabilir.

bottom of page