top of page
gece-plagi-nedir-02.webp

Bruksizm

Bruksizm (Diş Sıkma) Nedir?

Bruksizm (diÅŸ sıkma) bireyin diÅŸlerini sıktığı, gıcırdattığı veya birbirine bastırdığı bir durumdur. Bruksizmi (diÅŸ gıcırdatma) olan bireyler uyanıkken diÅŸleri bilinçsizce sıkabilir veya uyku sırasında diÅŸlerini sıkabilir veya gıcırdatabilir. 

Uyku bruksizm (diÅŸ gıcırdatma), normalde uyku ile iliÅŸkili bir hareket bozukluÄŸu olarak kabul edilir. Uyku sırasında diÅŸlerini sıkan veya gıcırdatan bireylerin, horlama ve nefes almada duraklamalar yani uyku apnesi gibi baÅŸka uyku bozukluklarına sahip olma olasılığının daha yüksek olduÄŸu gözlemlenmiÅŸtir.

 

Hafif bruksizm vakaları herhangi bir tedavi gerektirmeyebilir. Bununla birlikte, bazı bireylerde bruksizm, çene bozukluklarına, baÅŸ aÄŸrılarına, hasarlı diÅŸlere ve diÄŸer sorunlara yol açacak kadar sık ve ÅŸiddetli olabilir.

 

Bireyin uyku bruksizmi (diÅŸ gıcırdatması) olduÄŸunu fark etmesi çeÅŸitli komplikasyonlar geliÅŸene kadar kolay olmayacağı için bruksizmin (diÅŸ gıcırtdatmasının) belirti ve semptomlarını bilmek ve düzenli diÅŸ bakımını sürdürmek, bireyin ağız ve diÅŸ saÄŸlığı için önemlidir.

 

Nedenleri

Bruksizm (Diş Gıcırtısı) Neden Olur?

Tıp uzmanları bruksizme (diÅŸ gıcırtısına) neyin sebep olduÄŸunu tam olarak saptamış deÄŸildir, ancak genetik, fiziksel ve psikolojik faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklandığını düÅŸünmektedirler.

 

Birçok vakada uyanık bruksizm (diÅŸ gıcırtısı), anksiyete, stres, öfke, hayal kırıklığı veya gerginlik gibi duygulardan kaynaklanıyor olabilir. Bunun yanı sıra bireyin derin konsantrasyona girdiÄŸi bir süreçte bir baÅŸa çıkma stratejisi veya bir alışkanlık olarak geliÅŸmiÅŸ olabilir.

 

Uyku bruksizmi (diÅŸ gıcırtısı) ise uyku sırasındaki uyarılma ile iliÅŸkili veya uyku ile iliÅŸkili bir çiÄŸneme aktivitesinin sonucunda ortaya çıkabilir.

ÇeÅŸitli faktörler, bireyde bruksizm (diÅŸ gıcırtısı) geliÅŸmesi riskini artırır: Bu faktörler arasında öncelikle stres gelir. Artan anksiyete veya stres diÅŸlerin gıcırdatılmasına neden olabilir. Bunun sebebi öfke ve hayal kırıklığı da olabilir. Bruksizm (diÅŸ gıcırtısı), parkinson hastalığı, demans, gastroözofageal reflü bozukluÄŸu yani GERD, epilepsi, gece terörü, uyku apnesi gibi uyku ile ilgili bozukluklar ve dikkat eksikliÄŸi / hiperaktivite bozukluÄŸu yani DEHB gibi bazı diÄŸer zihinsel saÄŸlık ve tıbbi bozukluklarla iliÅŸkilendirilebilir.

 

YaÅŸ, bruksizm (diÅŸ gıcırtısı) için bir baÅŸka etkileyici faktördür. Bruksizme (diÅŸ gıcırtısına) küçük çocuklarda daha yaygındır, ancak genellikle yetiÅŸkinlikte geçer.

 

Agresif, rekabetçi veya hiperaktif bir kiÅŸilik tipine sahip bireylerde bruksizm (diÅŸ gıcırtısı) riskinin yüksek olduÄŸu gözlemlenmiÅŸtir.

 

Bruksizm (diÅŸ gıcırtısı), bazı antidepresanlar gibi psikiyatrik ilaçların nadir görülen bir yan etkisi olabilir. Benzeri bir ÅŸekilde sigara içmek, kafeinli içecekler,  alkol tüketmek veya keyif verici ilaçlar kullanmak bruksizm (diÅŸ gıcırtısı) riskini artırabilir.

 

Uyku bruksizmi (diÅŸ gıcırtısı) özellikle ailelerde görülme eÄŸilimindedir. Bruksizmi (diÅŸ gıcırtısı)olan bireylerin ailelerinde de bruksizm geçmiÅŸi olması çok yüksek ihtimallidir. 

Bruksizm (DiÅŸ Gıcırtısı) Ä°le Ortaya Çıkabilecek Komplikasyonlar Nelerdir? 

Birçok vakada bruksizm (diÅŸ gıcırtısı) ciddi komplikasyonlara neden olmaz. Ancak ÅŸiddetli bruksizm (diÅŸ gıcırtısı) diÅŸlerde dolgu veya restorasyon yapılmasını gerektirecek hasara, tansiyon kaynaklı baÅŸ aÄŸrılarına ve çenede veya yüzde ÅŸiddetli aÄŸrıya yol açabilir. Kısaca TME adı verilen temporomandibular eklemlerde, yani çene eklemlerinde meydana gelen bozukluklar bireyin aÄŸzını açıp kapaması sürecinde kulağına bir tıklama sesi gelmesine neden olabilir. 

 

Belirtiler

Bruksizm (diş gıcırdatması)Belirtileri ve Tipleri Nelerdir?

Bruksizm (diÅŸ gıcırdatması) birey uyurken gerçekleÅŸiyorsa uyku bruksizmi (diÅŸ gıcırdatması), birey uyanıkken gerçekleÅŸiyorsa uyanık bruksizm olmak üzere iki farklı tipe ayrılabilir.  

Bruksizm (diÅŸ gıcırdatması) diÅŸleri birbirine bastırmadan kaynaklanan çeÅŸitli belirti ve semptomları mevcuttur. DiÅŸ sıkma belirti ve semptomları arasında baÅŸta

Bireyin uyku partnerini uyandıracak kadar yüksek sesle diÅŸleri gıcırdatma

Birbirine kenetleme olmak üzere artan diÅŸ aÄŸrısı

DiÅŸte hassasiyet, çatlamış, düzleÅŸmiÅŸ, gevÅŸemiÅŸ veya yontulmuÅŸ diÅŸler

Çenede, boyunda veya yüzde aÄŸrı

DiÅŸin daha derin katmanlarını açığa çıkaracak kadar aşınmış diÅŸ minesi

Kulakta bir sorun olmasa da kulak ağrısı gibi hissedilen ağrı

Şakaklarda başlayan hafif baş ağrısı

Uyku bozukluÄŸu

Yanak iç kısmında çiÄŸnemeden kaynaklanan hasar

Yorgun ya da kasılan çene kasları ile tamamen açılıp kapanmayan kilitlenmiÅŸ bir çene bulunur.

Yukarıda listelenen belirtilerden herhangi birine sahip olan ya da diÅŸler veya çeneyle ilgili baÅŸka endiÅŸeleriniz olan bireyler diÅŸ hekimine veya doktora baÅŸvurmalıdır.

 

Çocuklarında diÅŸ gıcırdatılması veya baÅŸka Bruksizm (diÅŸ gıcırdatması) belirtisi ya da semptomları olduÄŸunu fark eden ebeveynler, çocuÄŸun bir sonraki diÅŸ randevusunda bundan bahsetmelidir.

 

Tanı Yöntemleri

Bruksizm (Diş Sıkma)Nasıl Teşhis Edilir?

DiÅŸ hekimleri düzenli diÅŸ muayeneleri sürecinde olası bruksizm (diÅŸ sıkma) belirtilerini de kontrol edecektir. DiÅŸ hekimi eÄŸer herhangi bir belirti ile karşılaşırsa sürecin ilerleyip ilerlemediÄŸini görmek ve bireyin tedaviye ihtiyacı olup olmadığını belirlemek için sonraki birkaç ziyarette diÅŸlerde ve aÄŸzınızda deÄŸiÅŸiklik olup olmadığını araÅŸtırır.

 

DiÅŸ hekimi, bireyde bruksizm (diÅŸ sıkma) olduÄŸunu teÅŸhis ederse, bireyin genel diÅŸ saÄŸlığı, kullandığı ilaçlar, günlük rutinleri ve uyku alışkanlıkları hakkında sorular sorarak diÅŸ sıkmanın nedenini belirlemeye çalışır.

 

bruksizm (diÅŸ sıkma) tanısını koyma sürecinde diÅŸ hekimi durumunun boyutunu deÄŸerlendirmek için çeÅŸitli öÄŸeleri kontrol eder. Bu kontrol edilen öÄŸeler arasında çene kaslarında hassasiyet, kırık veya eksik diÅŸler gibi belirgin diÅŸ anormallikleri ile diÅŸlerde ve yanakların iç kısmında hasar izi ile röntgen yardımıyla altta yatan çene kemiÄŸinde hasar izi aranması bulunur. Bu sayede normal bir diÅŸ muayenesi, temporomandibular eklem bozukluklarını, diÄŸer diÅŸ sorunlarını veya benzer çene veya kulak aÄŸrısına neden olabilecek diÄŸer saÄŸlık bozukluklarını tespit edebilir.

Tedavi Yöntemleri

Bruksizm (DiÅŸ Sıkması) Nasıl Geçer?

Birçok vakada, özellikle küçük yaÅŸtaki çocuklarda görülen bruksizm (diÅŸ sıkması) herhangi bir tedaviye gerek olmadan kendiliÄŸinden iyileÅŸir ve yetiÅŸkinler genellikle diÅŸlerini terapi gerektirecek kadar kötü sıkmaz veya gıcırdatmaz. Ancak bazı nadir ve daha ağır vakalarda bruksizmin önlenmesi için bruksizme neden olan ve altta yatan sebebin tedavi edilmesi gerekebilir.

 

Bruksizm (Diş Sıkması) Nasıl Tedavi Edilir?

Åžiddetli bruksizm (diÅŸ sıkması) vakalarında uygulanan tedavi süreci daha fazla diÅŸ hasarını önlemek ve çene aÄŸrısını veya rahatsızlığını gidermek için belirli diÅŸ yaklaşımlarını, terapileri ve ilaçları içerir. Birey kendisi veya bruksizmden (diÅŸ sıkmasından) etkilenen çocuÄŸu için en uygun seçeneÄŸin hangisi olduÄŸunu öÄŸrenmek için diÅŸ hekimi veya doktoru ile konuÅŸmalıdır.

 

ÇeÅŸitli yaklaşımlar bireyde görülen bruksizmi (diÅŸ sıkması) hafifletmeye yardımcı olabilir.  

 

Bruksizmi (diÅŸ sıkması) daha büyük uyku sorunlarıyla iliÅŸkili görünen bireyler için doktor bir uyku tıbbı uzmanı önerebilir. Uyku tıbbı uzmanı bireyin diÅŸ gıcırdatma olaylarını deÄŸerlendirecek ve bireyde uyku apnesi veya diÄŸer uyku bozukluklarının olup olmadığını belirleyecek bir uyku çalışması gibi bir test yapılmasını isteyebilir. 

DiÅŸ sıkması, anksiyete veya benzeri diÄŸer psikolojik sorunlar ile ilgili görünüyorsa, doktor bireyi lisanslı bir terapiste veya danışmana yönlendirilebilir. Stres veya anksiyete yönetimi bruksizmi (diÅŸ sıkmasını) hafifletmede bireye yardımcı olabilir. DiÅŸleri stres nedeniyle sıkan bireyler meditasyon gibi gevÅŸemeyi teÅŸvik eden stratejileri öÄŸrenerek sorunu önleyebilir. 

Birey, bruksizmi (diÅŸ sıkması) olduÄŸunu keÅŸfettiÄŸinde uygun ve doÄŸru ağız ile çene pozisyonunu uygulayarak diÅŸ sıkma ve gıcırdatma davranışını deÄŸiÅŸtirebilir. Birey kendi aÄŸzı için en uygun ve doÄŸru pozisyonu öÄŸrenmek üzere diÅŸ hekimine baÅŸvurabilir. 

 

DiÅŸ yaklaşımları sürecinde doktor bireyin veya çocuÄŸunun diÅŸlerini koruma veya iyileÅŸtirme yolları önerebilir. Her ne kadar bu yöntemler diÅŸlerin yıpranmasını önlese veya düzeltebilse dahi, bruksizmin (diÅŸ sıkmasının) kendisini durduramayabilir:

 

Ateller ve ağız koruyucuları sıkma ve gıcırdatma nedeniyle oluÅŸan hasarı önlemek üzere diÅŸleri birbirinden ayrı tutmak için tasarlanmıştır. Sert akrilik veya daha yumuÅŸak malzemelerden yapılan bu araçlar üst veya alt diÅŸlerin üzerine oturabilirler.

 

Daha ciddi vakalarda, özellikle diÅŸ aşınması diÅŸte hassasiyete veya düzgün çiÄŸneme yetersizliÄŸine yol açtığında diÅŸ hekiminin diÅŸlerin çiÄŸneme yüzeylerini yeniden ÅŸekillendirmesi veya hasarı onarmak için kuronlar kullanarak diÅŸ düzeltmesi yapması gerekebilir.

 

Alışkanlıklarını deÄŸiÅŸtirmekte zorlanan bireyler, çenedeki kas aktivitesini kontrol etmeyi öÄŸretmek için izleme prosedürleri ve ekipmanı kullanan bir yöntem olan biyolojik geri bildirimden yararlanabilir.

 

Genel olarak birçok vakada ilaç kullanımı bruksizmin tedavisi için çok etkili deÄŸildir ve etkinliklerini belirlemek için daha fazla araÅŸtırma yapılması gereklidir. Buna raÄŸmen daha uygun vakalarda bruksizm (diÅŸ sıkması) için kullanılabilecek ilaç örnekleri arasında öncelikle kas gevÅŸeticiler bulunur.

 

Bazı durumlarda, doktor yatmadan önce kısa bir süre önce bir kas gevÅŸetici almayı önerebilir. Doktor, bruksizme (diÅŸ gıcırdatmasına) neden olabilecek stres veya diÄŸer duygusal sorunlarla baÅŸa çıkmaya yardımcı olmak için kısa süreli antidepresan veya anti-anksiyete ilaçları kullanımını önerebilir.

 

Birey bir ilacın yan etkisi olarak bruksizm (diÅŸ sıkması) geliÅŸtirdiyse, doktor ilacın dozunu deÄŸiÅŸtirebilir veya farklı bir ilaç yazabilir. Ancak doktora baÅŸvurmadan birey bir ilacın dozunu kendisi deÄŸiÅŸtirmemeli veya kullanımını bırakmamalıdır. 

 

Bruksizmin (diÅŸ sıkması) nedeni olarak Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) gibi altta yatan bir tıbbi durum belirlenirse, bu durumu tedavi etmek bruksizmi iyileÅŸtirebilir.

Bruksizm (DiÅŸ Sıkması) Ä°çin YaÅŸam Tarzı DeÄŸiÅŸiklikleri Ve Evde Bakım

Atılacak çeÅŸitli bireysel bakım adımları bireyde bruksizmi önleyebilir veya durumu tedavi etmeye yardımcı olabilir. Bunun için birey önce stresi azaltıcı adımlar atmalıdır. Gün içinde müzik dinlemek, yatmadan önce sıcak bir banyo yapmak veya egzersiz yapmak rahatlamaya yardımcı olabilir ve bruksizm (diÅŸ sıkması) geliÅŸtirme riskini azaltabilir.

 

AkÅŸamları uyarıcı maddelerden kaçınmak bireye yardımcı olabilir. Özellikle akÅŸam yemeÄŸinden sonra kafeinli kahve veya çay içmekten kaçınmak ve bruksizm (diÅŸ sıkması) kötüleÅŸtirebileceÄŸinden akÅŸamları alkolden uzak durmak bireyin çenesini sıkmasını durdurabilir. 

 

Birey düzenli ve yeterli uyku almak için çaba göstermeli ve ideal olarak her gece aynı saatte yatmalıdır. Bu ÅŸekilde kazanılan iyi uyku alışkanlıkları bruksizm (diÅŸ sıkması)azaltmaya yardımcı olabilir.

 

Birey, eÄŸer varsa uyku partneri ile konuÅŸmalıdır. Bu sayede uyurken çıkardığı diÅŸ gıcırdatma veya tıklama sesleri mevcutsa bunu diÅŸ hekimine bildirmek mümkün olabilir. 

 

Birey düzenli diÅŸ kontrolüne gitmelidir. DiÅŸ muayeneleri,  bruksizmi (diÅŸ sıkması) tanımlamanın en iyi yoludur. DiÅŸ hekimi, düzenli ziyaretler ve muayeneler sırasında ağızda ve çenede oluÅŸan bruksizm (diÅŸ sıkması) belirtilerini görebilir.

bottom of page